Objavljeno od strane: zoranzivlak | 11. juna 2008.

Polazak za Peking

Ovo je polazak za Peking.Pocetak puta

Jun 2008.

Олимпијска година је заслужила и олимпијско путовање. Када сам пре пар година чланици мог триатлон клуба “Динамик” рекао “ будеш ли изборила пласман на Олимпијске Игре, ја ћу до Пекинга ићи бициклом”.

Пекинг, центар

И тако је то тада брзо изречено остало забележено тамо негде , али прошле зиме Светлана , нажалост није изборила право учешћа, а ја сам кренуо у остваривање моје “олимпијске норме”. Захваљујући пријатељима и познаваоцима спорта кренуо сам у реализацију замашног пројекта, за који ми надахнућа није мањкало – љубави према  путовањима имам на претек, спортски моменат је био ту, а и остале музе су придодале понешто мојој инспирацији. Првобитни план ми је био да кренем почетком маја, за Ћурћевдан и да успут учествујем  на неким триатлонским такмичењима, при том имајући три месеца да превалим око 10 000 км , упознавајући велика пространства Евроазије, како бих стигао 08.08.2008. год. у Пекинг на отварање највеће планетарне смотре спорта. Физичке спреме ми није фалило, стим да сам је полако почео усмеравати и на прибављање потребних папира за овако једно путовање, којем сам приступио, што би рекли млађи “опуштено”.

Некако у тој фази припрема пута долазим до информације да још један човек из Новог Сада, тачније Ветерника има сличан план. Ступам у контакт са Милорадом Мајкићем и собзиром на циљ бициклирања крећемо заједно у даље припреме. Касније, у току путовања се испоставило да нам приступ и начин самог путовања мање – више нису слични, али смо ми ипак све те километре заједно одверглали и стигли на време да уручимо писмо подршке нашим спортистима у олимпијском селу.

Прошла година је била и изборна, а како је тај спорт у земљи Србији више од игре, уверио сам се и више него добро, тако што је био уздрман сам темељ путовања, финансије. Нисам одустајао, тим пре што сам имао подршку фамилије (син Александар ми је био највећи навијач и први “пратилац”)

Саша Зи

и људи са посла (какве ли коенциденције фима у којој раадим се зове “Фанатик”), а то је, ипак можда било најважније у свему овоме!

До краја маја прибављене су визе (за све и једну земљу кроз коју сам прошао): Румунска тек из другог пута, а Украјинска, Руска, Монголска и Кинеска у СУП-у Нови Сад, што се у први мах чинило лако остварљиво, али није било тако. Бицикл roadster из “Capriola”, којег је Блеша за ову прилику специјално уредио био је спреман и на пут се кренуло 02. јуна.

фемили

најближи уз мене

Испраћен од најближих и пријатеља први дан се преко Перлеза довезешмо до Панчева, где сам претходни дан учествовао на триатлону.

тк динамик НС, а у Панчеву

Тих 139 км, био је и неки просек који сам возио следећих седамдесет пет дана. Још два дана кошаве, која је беспомучно дувала (у груди, него како, неписано бициклистичко правило) на испраћају из Србије, кроз Ћердапску клисуру, до бране и преласка у Румунију. Мислим да није потребно наглашавати лепоту овог, нашег краја подунавског пута који сам пратио и кроз суседну Румунију. Тамо је транзиција у току, али се код нас много више учинило на ширењу бициклистичке културе и на популаризацији путоваањем двоточкашем дуж веома атрактивне дестинације, која не привлачи само Европљане. Скретање у Букурешт није било планирано, али се одиграло из веома простог разлога – прибављање Молдавске визе. Господин конзул је сусретљив, хоће брзо да је уради и када се плати 65 долара, могу да се прођу 2(два) километра кроз његову земљу, која се обрела баш ту, на левој обали Дунава, где он прави последње, велико десно скретање и где се разлива у бескрајну делту.

ево фотки

Браила

Advertisements

Responses

  1. Pa…srecan ti put))))))))))))))


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: