Objavljeno od strane: zoranzivlak | 31. avgusta 2008.

По повратку са Олимпијских игара Бејинг `08

по повратку, пиће

Završilo se jedno V E L I K O i Lepo putovanje! Avantura!!! Iza mene je hiljade kilometara prostranstava predjenih biciklom, preletenih avionom na relaciji Peking – Moskva – Beograd ( 24 sata leta i cekanja na presedanju), gde sam mogao videti otprilike šta je to i gde je to na šta sam utrošio ovo leto. Da li cu ikada, do kraja života  biti svestan toga?!
Iza mene je ostao Peking i olimpijske igre, sa još jednom velelepnom predstavom na zatvaranju i paraolimpijske igre koje su još u toku. Malo je falilo da vernog druga, capriolo roadster ostavim u zemlji gde se valjda biciklo vozilo i pre par hiljada godina. Imao sam malo više tereta, pa kad je trebalo platiti koju stotku dolara, a banka nije radila (let je bio jutarnji) krenulo je cenkanje sa bracom rusima (aeroflot  su574). Izvrtao sam i džepove do poslednjeg juana, centa i kopejke. Ostali su mi samo din(kic)ari, ali na kraju i moja relikvija.
Poslednji dan sam sa njim upoznao i jedan novi grad koji se prostire iza stanice Maj beko gde sam obitavao poslednju nedelju boravka u P. Inace, do tog boravišta (koje mi je omogucio kineski prijatelj Janko – Jan Šu) stizalo se vožnjom metrom linija 1, do kraja, pa još malo autobusom ili taksijem.Taksi u Pekingu nije skup i ima ih puno-narucili su od Hjundajija 2 mil. istih vozila u plavo-oker boji.
Nedelja 24.08.08. završni dan OI i dan za muški maraton. Pao je još jedan rekord igara- Carlos Susa Lopes u LA odlazi u istoriju, ali ja još uvek imam snimak te maratonske trke uz komentar M.P. (JRT). Sada imam i svojerucno pravljen snimak trke Gorana S. iz Leskovca koji je ovom prigodom trcao za Malu, al ‘ casnu i poštenu. Probijao sam se kroz gužvu i pratio ga koliko mi je ista i policijska služba dozvolila.

Pred gnezdom ptica i ljudi sam stao- 40km. Pocelo je tada poziranje i fotografisanje koje Goran sigurno nije imao, ali možda ni neki olimp. pobednici. Trajalo bi to, cini mi se do u beskonacnost da nisam junacki utekao sa najlepšim suvernirom. Menjao sam dres sa jednim volenterom, a tih plavih majci ima širom grada. Samo jedan milion dobrovoljaca iz cele zemlje je pomagalo ovu predstavu.Krenuo sam nazad u sobu najkracim cik-cak putem, obišavši još neke drevne znamenitosti i cetvrti petnestomilionske+ milionce ostalih, prestonice.

U starim cetvrtima, sa uzanim ulicicama oko samog Zabranjenog grada, dakle u samom centru mogu se videti žene kako rucno peru veš, javni sanitarni cvorovi, jer ih u kucama nema. Zato su tu gomile privatnih automobila, kojih deceniju ipo uopšte nije bilo. Nova ideologija ih trenutno broji tri miliona. Za vreme olimpijade uveden je sistem par-nepar, tako da ce ih u toku tri letnja meseca biti duplo manje svakog dana na ulicama grada.

Saobracajnice su super moderne, kilometri novih su uradjene za ovu priliku,; grad opasuje pet-šest prstenova kojima se može brzo prebaciti sa jedne na drugu stranu megapolisa.

Raskrsnice u više nivoa pred kojima covek mora dobro  da se zamisli kuda da krene-skrene. Pa još kad vozite bicikl- jer tu je nebrojeno mnogo drugih dvo i trockaša koji izbijaju sa svih strana.I tako nekih stotinjak km na moj ovoletnjošnji konto.
Moj bankarski konto je inace doživeo mali udar – šta cu, solidarisao sam se sa svetskom recesijom (tako li se kaže).

Bogatstvo mi je ostalo!

Moj Saša i ja cemo gledati da ga uvecamo za cetri godine. A i triatlon!

фото

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: