Objavljeno od strane: zoranzivlak | 27. jula 2010.

Tanzanija I deo

Jos jedna zemlja, jos jedna Afrika. Prelaz iz Malavija nimalo lak. Mislim na vozacki deo. Onaj birokratski kao i do sad; plati pa klati + pogranicna ponuda svega i svacega uz viku i trcanje, povlacenje i cimanje.

Prvo ide planinski deo, plantaze caja i uopste mnogo vise i to pravog zelenila. Prvi dan sam se uzverao do Tukuye i zato sam valjda i odseo u prenocistu naziva Kilimandzro, a drugi dan popio i pivo istog naziva. Daleko je sever i pravi beli vrh.

Another country, another Africa. The ride from Malavi was tough. The bureaucracy was the same.
Frist the mountain part, tea plantations and much more of some real greenery. On the day one, I climbed Tukuya and slept at a place called Kilimanjaro. The next day I even drank beer called Kilimanjaro. The north and the white peak are still far away.
Something happened today. So far I haven’t had any problems concerning safety issues. Not anymore! This morning, just after I left the town Noyololo, I entered a thick forest area (which wa ssupposed to protect me from the wind). The traffic wasn’t very heavy on the wavy road, and since there weren’t any houses, there weren’t any cyclists either. I rode 12 km away, and on a climb I met two cyclists whom I got ahead of. The next moment one of the two appeared next to me and threw a stone at me. Luckily, the helmet was there to protect my head. I fell into the ditch next to the road, and the two men started yelling at me and asking for the money (they were very clear about it). I defended myself with something which was more like grass than a real stick, and as I approached one of them, the other took one of my bags and they ran away through the woods. Finally a car stopped and whatsmore there were cops in it. I hope they will find the robbers, they left their bikes on the rode, but they have my camera, phone and the cards from my camera with all the photos! I’ll by a new camera, a new phone… but the photos can’t be recovered ever if they don’t get them back to me.
My travel through Tanzania is in those pictures, too. After another „hilly“ day I reached Mabeya, a dusty city in the corner of Tanzania. With the help of the wind, I went downhill to Igawa. They told me it was all uphill further on and I arrived to Makabako with lots of effort. The city on the railroad, and this country has only two railroads. In this city the train goes only twice a week. After that followed the already mentioned Noyololo.
I arrived to Iringe, without my camera. A big city on the hills above the river with the same name. Without my camera I feel like I’m without my… I’m going to dinner now. Here, it’s most often rice, or chipsy, as they call the potatoes which is abundant here. They eat doughnuts here a lot, they sell them everywhere. Oranges are as sweet as honey.
Today, African honey was kind of bitter for me, though.

Sad ono sto mi se desilo danas. Do sada sam na pitanja o bezbednosti odgovarao da nisam imao losih iskustava. Vise nije tako! Jutros, tek sto sam posao iz mesta Noyololo, usao u gust sumski pojas (koji me je trebao stititi od vetra) i naravno zatalasanim drumom. Saobracaj nije toliko gust, a posto nema ni naselja(odmakao sam bio 12 km) nije bilo ni biciklista. Na jednoj uzbrdici ipak naidjem na dvojicu koju preteknem. Trenutask kasnije ovaj jedan se stvorio pored mene , zamahnuo rukom u kojem je bio kamen, ali srecom kacigasglavu cuva. Nasao sam se u jarku pored druma. Pocceli su da vicu i da traze novac(dakle, ovi su bili konkretni). Usledilo je koskanje, povlacenje,ja sam leteo cas ka jenom cas ka drugo. Srecom, izgleda da su amateri, ali nimalo bezopassni, jer kamenica je jos jednom poletela. Branio sam se nekom vise travkom, nego stapom i sve nekako ocekivao da naidju neka kola na putu. U to proletanju sekundi, kako sam se vise primako jednom, drugi je zgrabio torbicu prednju i poceo da bezi. U tom su naisla kola. Koje li slucajnosti, u njima su bili policajci koji su se uputili za lopovima u sumu. Sacekao sam kasnije i „uvidjaj“, sefa iz Mafinge. Opis toga cu preskociti, a nadam se da ce ih pronaci (Biciklovi su im ostali) i da cu ipak nekako dobiti nazad kartice iz foto aparata, jer to je najveca vrednost. I kamera i telefon ce se nekako nadoknaditi, ali gomila slika …

Na tim slikama je i dalje putovanje kroz Tanzaniju. Posle jos jednog brdovitog dana stigao sam u Mabeyu, prasnjavi grad coska Tanzanije. Odatle me je nizbrdica i vetar(pola dana) vodili do Igawe. Smiraj dana u kraju koji je prestonica luka. Lepo su mi rekli da je uzbrdo posle. I bilo je sa vetrom jedva stigoh u Makabako. Grad na pruzi, a u ovoj zemlji su samo dve pruge i kroz ovaj grad voz ide samo dva puta nedeljno. Posle toga usledio je vec spominjani Noyololo.

Bez foto aparata sam se danas dopelao do Iringe. Veliki grad na brezuljci iznad toka istoimene reke. Bez aparata sam kao bez…

Idem da veceram: najcesce je to ovde pirinac, ili cipsi kako zovu krompiar koga ima u izobilju. Jede se puno i mekika, prodaju se na svakom cosku, ali su ipak najsladje pomorandze. nekanjihova fela, kao med je.

Danas mi je bio bas gorak med Africki.

Advertisements

Responses

  1. Sta da ti kazem- neka te cuva Bog dragi! Gegula

  2. Žao mi je da ovo čitam. Čuo sam od Raša da su ti maznuli kameru. Nadam se da si dobio bar nešto nazad, ako nisu i panduri u dilu sa lopužama…


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: