Objavljeno od strane: zoranzivlak | 27. juna 2014.

SÃO PAULO, Paula i ostalo

Собзиром да је фудбал у поднаслову мог путовања, пожурио сам до највећег града, не само Бразила, већ целе јужне полулопте. Међутим, игра лоптом коју сада пружају Бразилци, није онаква коју сам упамтио док сам био млађи. На програму је била предигра пред Светско прванство са нашом, српском репрезентацијом и зато сам се брзо „ушуњао“ у овај мегагигахипер град. Ту ме је чекало домаћинство код Пауле Педрозе, и како то бива, нешто што се непланирано деси остане најјаче забележено. Има и важнијих ствари од фудбала.

пишодори изнад виа елевадо пр. Артур да Коста е Силва; piso over Via elevado pr A.da Costa e Silva

пишодори изнад виа елевадо пр. Артур да Коста е Силва; piso over Via elevado pr A.da Costa e Silva


На оволиком узорку становништва, брзо су се показали сви социјални контрасти. А природни су такви, да у парку у центру града, можете да се „дружите“ и млађе нараштаје да упознајете са домаћим животињама типа кокошке, патке

zoo in parque aqua Branca;Бранкина водица парк и домаће животиње у њему

zoo in parque aqua Branca;Бранкина водица парк и домаће животиње у њему

…које слободно шетају добро уређеном оазом у људској кошници. Релативно брзо сам пронашао улицу Консоласао и адресу на којој живи Паула. У пространом апартману са њом су и црни мачак и мешанац по имену Дуда. Иза ћошка је улица под именом Оскар Фреире, улица дуж које су дућани који вас наводе на мисао да сте на Јелисејским пољима, у Оксфорд стриту или Кнез Михајловој улици. Дакле, у неком луксузном крају треба да одседнем, а и главна, најпознатија улица, Паулиста, је свега пар блокова одавде. Међутим, мој домаћин се баш не уклапа у ово окружење. У вишеспратној гаражи, која почиње од сутерена, Паула има један стари, не баш брендирани бицикл; и вођена оним да „бој бије срце у јунака“, вратоломним, адреналинским вожњама савлађује улице у брдовитом граду Светог Павла.

најлепши осмех уз најбољи бицикл; most nice smile :) and most fine bike

најлепши осмех уз најбољи бицикл; most nice smile 🙂 and most fine bike

Нисам се ни одморио, а кренули смо у прву вожњу. Њен осмех ме је водио низ стрме, заглушене улице, озбиљно лице дочекивало на чукама, начичканим зградама. Показивала ми најинтересантније крајеве Жардим-а и до краја водила у бициклистичке радње, у оквиру којих се налазе интересантни ресторани са још интересантнијим људима. Ипак, најзанимљивије је било у радњи, сервису код Тома.

with Tom, man who live bikes; Том, то значи бицикл

with Tom, man who live bikes; Том, то значи бицикл

Најпозитивнији лик, који сам срео у том шаренилу, какав је и ћошак града, где је смештен локал. Томова девојка, Ребека, је Паулина добра пријатељица и један од мојих нових ФБ пријатеља.У том мору, океану познанстава је и Фабио. Паула није часила ни часа, већ је позвала овог млађаног оца три дечака, бициклисту и фоторепортера локалног, вишемилионског дневног листа Фољо де СП. После фото сејшна у дворишту, слике су биле спремне, а телефонски интервју, мало касније, заокружио је ову репортажу.

пуно, пуно шкљоцања за једну фотку;with Fabio, fotoreporter Foll de SP

пуно, пуно шкљоцања за једну фотку;with Fabio, fotoreporter Foll de SP

Са Фабиом крећемо у ноћну вожњу. Полазимо од стартног места бициклиста, Паулиста/ у истоименој улици,и кроз јапанску четврт (град који има највише јапанаца изван домовине) спуштамо се у центар. Део дана који нас ту затиче значи да на улицама, у најужем центру видимо на стотине, хиљаде, а можда и милион(е) бескућника, како се спремају на починак. Завучени у свој картонски свет, а око њих на стотине скејтера/ екстремни спорт, максимално заступљен у овој земљи. Моји водичи ме упозоравају да будем пажљив са фотографисањем, иако полиције има свуда унаоколо.

big brother and all the world is one village;сви смо ми само...

big brother and all the world is one village;сви смо ми само…

Дакле, не мора се ићи до фавела, нити залазити у њих да би се видео црно-бели свет, боје заставе града Сао Паула. Најинтересантнији део је био вожња улицом Виа елевадо президенте Артур да Коста е Силва.Густо насељен и изграђен крај имао је свој релативни мир, баште и не пуно саобраћаја. А онда су дошли урбанисти, грађевинари и направили пут на стубовима, у дужини од нека 4 км. Провлачи се између зграда и загорчава живот станарима тог дела града. Да би им умањила муку,градска власт у току вечери затвори ову саобраћајницу на спрат и људи крену да се слободно шетају и уживају на том вишем, првом нивоу. У тим моментима су ближе и безбројним натписима на највишим тачкама зграда. Својеврсни графити, особеност овог мегаполиса- пишо. Специфичан језик, којим (полу)свет исказује своје незадовољство тренутним устројством и деловањем система. Пратећи и живећи све то Паула ми прича и приближава та писанија пуштајући један документарни филм о стваралаштву и животу пишадороса.
У том систему треба и јести. Ми смо једно вече посегли за својеврсним бувљаком ресторана на точковима. више разних кухиња брзе хране и пића нуди се из комбија, који својим шаренилом и музиком увесељавају и младе и старије- а плус приде, користе се и друге ствари за увесељавање. Тако у повратку, обично свратимо у Паулин дућан- ресторан, купимо по још које пиво- мени најслађе, црно Xingu,и препустимо се причи или неком другом гастрономском ужитку.

салата од туњевине, а потом слатко; tune salate y despues doce

салата од туњевине, а потом слатко; tune salate y despues doce

Мање атрактивна и „укусна“ је била вожња бициклистичком стазом, дуж највеће реке града, Тиете- која се због количине унеређења претворила у отворену канализацију. Колико напора треба уложити да се онечишћење задржи у нормалним оквирима, са оволикик бројем живља? А бројне реке на овој површи настају и свој пут пробијају ка нижим крајевима. Насељавање је довело до тога да су бројни токови забетонирани. И мањи и већи. Постоји покрет који се сада бори за „ослобађање“ ових хидролошких објеката. О томе ми прича Паула и води ме и показује неке од њих. Са парком сам почео, па да и завршим овај део о вожњама Сао Пулом, са Паулом! Спустили смо се до срца града или боље је рећи његових плућа- ако не највећи,а оно најпознатији парк Ибирапуера.

пред улазак у Ибирапуера парк; I passed piratebikers of SP test!

пред улазак у Ибирапуера парк; I passed piratebikers of SP test!

Како је мали корак потребан да се измакне из гунгуле и урони у природу, или спорт, користећи неки од безбројних терена. А од грађевина ту је неизбежни Оскар Неијмајер/ Ока, Аудиторијум, дакле музика! Паула ми показује  и прича о грађевинама, овог плодног архитекте/ надживео један век за четри године,  у свакој од поменутих вожњи.

rain, bad football and teather suport on Morumbi stadion;киша, салонско навијање и лош фудбал наших идола

rain, bad football and teather suport on Morumbi stadion;киша, салонско навијање и лош фудбал наших идола

Између свих тих дана, сместио се један кишни, дан у којем је било заказано надметање фудбалера Бразила и Србије на стадиону Морумби. На пар дана пред почетак шампионата, срски фудбалери су требали да послуже Бразилцима

Brasil - Србија 1:0

Brasil – Србија 1:0

као генерална проба. Суптропска киша није успела да прикрије салве звиждука упућених домаћим ногометашима. Какву су игру показали у то суморно, успављујуће поподне, тако су се и провели на такмичењу, онако неславно завршивши га. А ја, после пар, више дана, заврши посету Сао Паулу и Паули. Остало је још нешто!

40007

40020

40025

40061

40090

40079

40233

IMG_20140605_091901_432

4024040304

40319

4019040204

biggest rodent of the world!!!!! UAU

biggest rodent of the world!!!!!
UAU

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: