Objavljeno od strane: zoranzivlak | 29. juna 2014.

RIO de Janeiro, РИО де Ж.

То последње преноћиште пре Риа, обележило је и блиско сусретање са испољавањем верских осећањем бразилаца. Наиме, тик до моје собе налазила се просторија у којој су се то вече окупили верници, једне од безброј христових „струја“, и својом вечерњом „службом“ реметили мој први сан. Бразилци се у поприличној мери позивају на свевишњег, на све стране могу да се виде ствари и објекти, цркве који показују њихову упућеност на неку вишу силу; али их све то не спречава да живе живот пуним плућима. Наредно, топло јутро ме одпрема на, помало ритуалних, последњих педесетак километара мојих овогодишњих путешествија. Запутио сам се главним друмом, који ме заједно са парарелним маргиналом увлачи у град обавијен толиком фамом- Rio de Janeiro. Густ саобраћај, и за суботу преподне, а пут који се константно спушта, доводи ме убрзо до Авениде Бразил.

на путу за центар Риа, неких 25км from center of Rio on the Avenida Brasil

на путу за центар Риа, неких 25км from center of Rio on the Avenida Brasil

happiness couple

happiness couple


Сагледавам једну страну фасцинантне вароши (и само једну,мању присутну слику у бразилској тв новели) , безбројне склепане четврти, папазјанију дивље, нелегализоване градње. Можда је то део одговора на почесто питање да ли сам био у фавелама!?! Па имамо и ми у нашем граду и око њега, насеља која се великим пројектима легализације и бољег живота последњих година покушавају превести у неки лепши и бољи свет. Али за разлику од те виртуалне приче, криза сасвим конкретно преводи и претвара људе у праве бескућнике.

all over the Brasil and Rio, decoration tapes; украшени сокаци на све стране

all over the Brasil and Rio, decoration tapes; украшени сокаци на све стране

?Куда сад? Where now?!

?Куда сад? Where now?!

Овде се само чују неки друге музичке ноте и све, готово све четврти су украшене безбројним тракицама жуто-зелених боја, које спектакуларно висе изнад улица, у славу предстојећег надгорњавања светских фудбалера. Изборио сам се са све бројнијим саобраћајним раскрсницама, петљама, нејасним, за мене, таблама и приближио центру. Мешавина старог и новог, али са ове приземне стране, када су ми видици затворени, немам још разлога да будем усхићен градом, названим јануарска река. Мој циљ је управо та „река“, уствари велики залив- Гуанабара! Забуна истражитеља ових предела је данас срце метрополе, индустријски и саобраћајни комплекси, културна и туристичка средишта.

centar, near Praca XV; сами центар, близу трајекта

centar, near Praca XV; сами центар, близу трајекта

Неумољиво ширење града на источну обалу и мене води у Niteroi, а до тамо може да се стигне око залива (отприлике једнодневна вожња бицикла), преко њега, мостом дугачким неких 13 км (није дозвољена вожња бајса преко истог) или трајектом.

Нитерои и О. Нијемајер грађевине; Niteroi and Oscar Niemeyer caminho

Нитерои и О. Нијемајер грађевине; Niteroi and Oscar Niemeyer caminho

most preko zaliva Guanabara, izmedju Ria i Niteroi-ja; bridge over Baia de Gaanabara, between Rio and Niter

most preko zaliva Guanabara, izmedju Ria i Niteroi-ja; bridge over Baia de Gaanabara, between Rio and Niter

Он полази из полубоемске четврти, са Praca XV, на сваких 15`-30` и двадесето минутном вожњом прелази се, испоставило се, у део града са сасвим другим духом. Нитерои се убрзано шири и у наставку разуђене обале је Icarai, урбани, засебни град и улица Мигуел де Фриас. Ту, на атланско-заливској плажи Ицараи-ја, у рано поподне, тог 13.јуна, завршавам вожњу, која је почела са друге, тихоокеанске обале овог огромног континента.

Icarai playa, right corner! десно ћоше плаже  Ицераи

Icarai playa, right corner! десно ћоше плаже Ицераи

место где се окончало путовање између два океана; lugares donde fin viaje dos oceanos

место где се окончало путовање између два океана; lugares donde fin viaje dos oceanos

Ћошак плаже надвисује и доминира њом, футуристичка грађевина, иначе музеј, чији је аутор, а ко би други до Оскар Н. И да готово све није онако како изгледа показало се још једном, јер од небројено пуно света на плажи и око ње, и који се у тај викенд дан бави неким од видова рекреације, мало ко улази у воду. Углавном су то само они возачи даске са веслом, толико популарно на овим просторима, деца која се играју у плићаку и понеки купач- разлог предвидљив.

мало купача; no too much swimmers

мало купача; no too much swimmers

?Is the wather is blue color? да ли је вода плаве боје??

?Is the wather is blue color? да ли је вода плаве боје??

Превисока цена поменутог индустријског развоја и превеликог и пребрзог ширења града. Некадашње рибарско насеље и азурно плава боја мора су отишли у историју, загасито браон ме је више подсетило на наш Дунав, али не и одганало од тога да се окупам и запливам.
На моје пливање нимало благонаклоно не гледају Клебер, његов „бојфренд“ и Росарија.Клебер је мој домаћин из бициклистичке мреже, којем је у посети тих дана дечко, а цимер му је Росариа, шпањолка, последњих годину дана овде у Риу, на студенској размени. Омалена и млада андалузијка је ватрени навијач црвене фурије, али је залуд куповала улазнице за све утакмице на којима су потенцијално требали играти њени миљеници. Првак света са претходног првенства је неславно испао после првог круга. Иначе, цена карате за утакмицу светског првенства, за домаће становништво износила је 30 реала= што је нецелих 10 јевра= једна наша чрвена ??!?

улазница од 1 000,оо динара; ticket for less than 15$

улазница од 1 000,оо динара; ticket for less than 15$

А како сам се ја провео са улазницом за утакмицу(е) светског фудбалског првенства? Обећање од пријатеља и спонзора ме је држало у нади, готово до последњег дана. Па нисам ли успут, нарочито у Аргентини говорио, како ме на циљу бициклирања чека гледање дуела фудбалских репрезентација Аргентине и Босне и Херцеговине?!?

Rio, Maracana

Rio, Maracana

money, money, money,,,није све у новцу...

money, money, money,,,није све у новцу…

Нада је отишла у ветар, тачније лагани атлански поветарац, а ја сам остао препуштен себи у проналажењу улазнице на дан меча око стадиона, као и многи други посетиоци. Није да није било карата на црно- само небо и фифа знају њихове путање, а њихова цена,ту на лицином месту, била је више стотина ковертибилних долара. Чак и хиљаду, на моје очи су их најстраственији занесењаци бројали.
Ја се, међутим, не сврставам у такве. Нећу рећи да ми није криво што нисам видео легендарну Маракану и изнутра, али шарени белосветски циркус је хипнотички интересантан и око стадиона.

50129Поновићу оно што сам видео и доживео четри године пре, на претходном шампионату света у Јужној Африци:најзанимљивије је што се житељи, придошли, из свих ћошкова планете, помешани, заједно, „друже“, врзмају око спортског 50180борилишта- а све надгледани од небројено пуно униформисаних, па и наоружаних лица. У том кркљанцу набасавам и на људе са наших простора. Дакако, највише је било оних чије је репрезентација играла то вече, али сам угледао и момка обавијеног у српску заставу. Будванин је залуд покушао да дође до улазнице, као и момак у дресу „Црвене звезде“, који је овде у Бразилу на студенској размени. Са њим је и девојка, а групу су још сачињавали један Аранђеловчанин и другар му тренутно са боравком у Чикагу, те један који живи у Мелбурну. 50151Има нас на свим странама света, али смо представљали кап у мору навијача које су се овог лета/зиме обрели у највећој држави Јужне Америке.И наравно, пуно је било суседа у коцкастим дресовима, иако су њихови ногометни јунаци играли у другим, поприлично, удаљеним градовима. Утакмицу смо одгледали у једном од бројних ресторана, крцатих то вече међународном клијентелом, али и домаћим гостима.

970 мl=$9

970 мl=$9

Ипак је било мирније и лепше посматрати мечеве у кафанама других, удаљенијих четврти или у „мом“ Ицараију, уз домаће пиво „Итаипава“ и домаће коментаре.
После те недеље, дошао сам и у среду, да безуспешно одгледам још један меч на „Маракани“. Играли су Шпанија и Чиле. Са мојим чилеанцима сам имао договор, али се он изгубио у мору навијача око стадиона, где их је иначе, безмало било више него у самом стадиону. Карта се плаћала „сувим златом“, а атмосфера је била најнавијачкија управо од стране присталица репрезентације са оне стране континента.50546Тако је било у целом граду и на култној Копакабани, уосталом било их је највише и чак су били гласнији од домаћина. Пуно су очекивали од својих изабраника, а они су стварно играли допадљиво и ефикасно док нису наишли на „расположене“ 50548бразилце. Били су у праву сви које сам чуо у вези тога, почевши од првих дана на путовању у Чилеу и наших чилеанаца, Келемана.

50566
Тако се завршила моја посета светском фудбалском шампионату, али слика посете Риу и фудбал у Бразилу не би били комплетни ако се не би отишло на Копакабану. Можда се може рећи „сви путеви воде до Копакабане“, али је сигурно да има далеко лепших и раскошнијих пешчаних жала и у самом Рију. Овај извикани део града, до којег се мора доћи кроз неки(е) од многобројних тунела

тунел у четврти Ботафого на путу до Копакабане; tunnel in barrio Botafogo on the way to Copacabana

тунел у четврти Ботафого на путу до Копакабане; tunnel in barrio Botafogo on the way to Copacabana

Copacabana, in the time of WC 2014

Copacabana, in the time of WC 2014

(јер град се начичкао између брда разуђене обале и приобалног архипелага), и представља широки булевар, дакле високоурбанизовани приобални део. Један део плаже је претворен у фудбалско-навијачки комплекс, са огромним екранима, бинама и вештачким потоцима пива. Тако су се мало изгубили оригинални копакабански, пешчани фудбал, одбојка (и ножна и ручна) на песку, све је врвило од продаваца јефтиних сувернира…све зарад шарене, вашарске атмосфере. Зато ћу себи дати слободу да све то упоредим са неким нашим градовима, попут Руме, Шапца или иних мањих места и њиховим сајмовима.50311 Нарочито ово

fair's atmosphere; вашарски угођај

fair’s atmosphere; вашарски угођај

поређење важи после боравка у току преноса утакмице Бразил- Мексико, када се окупило на десетине хиљада људи. Какав је то шaрениш био!?! Ако се упутите са асфалта на песак, будите спремни да вам ситна зрна уђу у сваку пору, а

таласи вам то неће лако испрати. Они ће само мало да прикрију људске творевине које заврше у мору и да разбију, заједно са ветром са пучине, мирисе који настају у том безграничном преношењу ствари из једне у другу средину.

локал на Ипанема плажи; caffe  a praia de Ipanema

локал на Ипанема плажи; caffe a praia de Ipanema

suprise!! copacabana wave!!! талас изненађења

suprise!! copacabana wave!!! талас изненађења

Све то може да се посматра и из угла небројено пуно малих локала, ресторанчића са разноликом понудом пића; нпр. чувеном кaипирињом (caipirinha) може да се уклони укус песка из уста. И за ово доживљавање проналазим мирније место, скроз удесно (посматрајући мапу)на 4-5 км дугој Копакабани , део звани Леме. Од осталих, споменутих плажа прошао сам још оне најближе, Леблон и Ипанема- за остале, нажалост није било времена. Осам дана у овом граду брзо пролете и кад користите превозно средство као што је бицикл; више-мање идеалан за све делове града.
Осим поменутог, преостало време сам користио да „зујим“ бициклом и прођем што више делова града. У томе ме је омео један кишовит дан, тропска, дубокојесења киша која вас брзо помери из тежишта.

5071351127Претвори дан у сив, хладан и мокар датум, који готово да можете слободно прецртати у календару. А ту се онда појавило и то да сам морао мењати смештај, јер су моји домаћини после пет дана отишли на пут. Спустио сам се до хостела пар улица ниже и остао отприлике у истом крајолику и мало измењеној атмосфери.

ВИДИ НАСТАВАК…2.ДЕО

5000250016

5081250048

5071450099

5010050516

5004650047

5013550196

5053850556

5055450552

5055950597

5059050557

5056050612

5090250634

5085151082

50464

50874

5107750455

5048750480

5030050307

5109151094

5109751107

5076350750

5079850888

5093050949

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: