Objavljeno od strane: zoranzivlak | 8. maja 2015.

КРОЗ БУГАРСКУ, главним друмом…

Прилазим граничном прелазу, који морам да прекорачим, да бих се обрео у Јевропи. Са наше стране двоје кола, док су кућице са преке стране окупиране безбројним возилима у пар колона. У први мах, томе не придајем пажњу, јер ја свакако, идем „преко реда, дипломатским“ путем. Међутим, брзо ми се разјаснила гужва. Систем, велики брат, је мало отказао, тако да се не може крочити у земљу нашег источног суседа. Возач другог аута у реду ми прича како је та забава јуче трајала 8(осам) сати, а да он данас дрежди, ту, на домак, већ три уре. До краја се испостави да Млађа ради спортску опрему, и да управо преко њега се раде наши клупски дресови. Тесно ми га скроји нане, следећих сат времена, колико сам му се ја придружио у чекању, што смо искористили да финализирамо договор око поменуте опреме.

Исток Србије и запад Европе

Исток Србије и запад Европе

 

Пут ка Софији, која је недалеко од границе, прво прати долину реке. Шумовито и сеновито је, али се Сунце већ испело високо и снажно пржи, на опроштају од априла месеца. Кад сам се испео на заталасану, голу, висораван осети се и јачи ветар. Све то, сунце и ветар, прикривено је преобратило боју моје коже, у ону боју, која има животиња у чијем сам хороскопском знаку рођен.

ето, то је тај пивски Балкан

ето, то је тај пивски Балкан

једна од општина све ближе Софији и Витоши

једна од општина све ближе Софији и Витоши

Следе прва насеља, Драгоман и Сливница, а и Витоша је све ближа и све јаснија. Са још повеликом бело:-) м капом, на свом врху, поприлично вишљем од 2 ооо м над морем. Реч је о планини, испод које је, на овој северној страни, пространа долина у којој је смештена и Софија. Готово двомилионски главни град, решава своје саобраћајне проблеме, тако да је у току изградња прстена. Популарних и корисних обилазница око великих урбаних зона. Зато се помало не сналазим у уласку, на путу, који сам раније користио. Брзо сам се, ипак докопао једног великог булевара, чији правац ме је навео право пред здање Собрања. Кружим центром, помало и гурам бицикл кроз гужву и преко клизавих, жутих плочица.

Храм, саборни Александра Невског

Храм, саборни Александра Невског

главна трговачка улица

главна трговачка улица

У невеликом кругу обилазим тих пар главних знаменитости, међу којима доминира храм Александра Невског. Са сумраком се наоблачило и почело бивати свежије. Ипак је Софија на преко 500 метара и испод Витоше. Истоименом улицом, главном пешачком, дакле трговачком и туристичком, запутио сам се у јужни део града. Тамо се налази стан у којем ћу имати смештај код човека из бициклистичке мреже. Адреса је у улици Чрни врх, како се зове највиша тачка, која нас само посматра.

Иван Иванов од Русе

мој домаћин у главном граду

Иван Иванов, мој домаћин, је млад човек. Иначе је из места Русе, са севера, са обала Дунава. Још једна нам је заједничка тачка. И он је географ,воли то што студира, а да би зарадио за живот ради као програмер. Тако да му мало времена остаје за слободне активности. Између осталог, и за вожње бициклом. Направио је неколико мањих ,тура, а машта и о већим. Свестан је велике цене коју улаже, али се нада бољитку у наставку битисања. Ради се то о прилично честој слици код људи који из провинције дођу на школовање, и у борбу за свој простор у заједници.
Три дана мог битисања у Софији сам равномерно распоредио. Први дан сам се одморио, јер пут кроз Србију, колико год се чинио лаганим био је напоран. Кратке етапе, али је све то требало организовати и са толико људи контактирати. Други дан сам урачунао кишу коју су најавили и која је пристигла са јаким ветром. Захладило је и пролеће се приказало и у Бугарској варијанти.

лагана вожња, лаганог, карбонског рама

јужни, највиши део града, подно Витоше

произведено у Бугарској, `ајте, молим вас

произведено у Бугарској, `ајте, молим вас

Трећи дан узимам Иванов друмски бицикл и правим један осредњи круг, и буквално, око града. Као што је терен пун узбрдица и низбрдица, тако му је контрасна и грађевинска слика. Уз оно, што највише носи печат соц периода,ту су новокомпоноване грађевине. Транзиција траје ли, траје. Па и млади виде како она иде. Иван описујући неку слику, радњу или појаву,најчешће употребљава реч корупција.
У том обиласку града налетим на познатог човека!! Која је вероватноћа била да ћу срести Емила, алфу и омегу бугарског триатлона.
Најважније је да сам сва три дана зачинио пливањем. Недалеко од мог места је комплекс клуба Спартак и по цени од 8 лева могао сам си дозволити пливање,у малом или олимпијском базену. У исто време пливају и спортисти и грађани. Кад кућа није тесна ни …

шанса да се сретнемо је била 1:1 500 000

Емил и ја испред националног стадиона

пливање на базену Спартак, сви, сви..

пливање на базену Спартак, сви, сви..

 

Цариградско шосе

Цариградско шосе

IMG_1134

Излазак из Софије. Препоручено ми је да избегнем Цатиградско шосе, друм. Тамо су у току радови. Нисам свратио ни на базен ,где ме позвао Емил, који је имао такмичење тог 1. Маја. Промашим улицу, булевар и у некој невеликој, првомајској гужви се докопам правца. Терен се у том напуштању долине испињао, а на последњим обронцима један ауто почне да се зауставља поред мене. Полицијски, а исто су ми препоручивали да нема вожње ауто-путем. Мала бирократска скаска, и можда зато што их је моје име Зоран подсећало на Горан, прођох без казне. Горан Бреговић је овде добро знан, а и плакате за наступе Брене, Цеце, Чоле можете видети поред онх којима се најављују Ганси…

...до 18-ог, само још јаничари да наиђу

коридор, из 21. век, два уназад…

масив Риле

највиши на Балкану

Обрео са се на старом путу код места Ихтиман. Шта рећи, да такве друмове нисам виђао ни на много даљим местима од Европе. Рупа на рупи, можда боље да нема ни тих последњих трагова асфалта. Около предивна природа, а градић, да га још један наш доајен културе, пожели за своју сценографију. Мало касније почиње серијал насеља који у свом називу имају име Момо.

неки много јак тип

Момино ово, момино оно…

Момина клисура води друм према сливу Марице и да нема лошег друма, човек би се стварно могао науживати у процветалим, пролећним пејзажима. И неописиво лепом погледу ка највишим врховима Балкана, планинском масиву Риле. Када се Марица рашири, раскомода у долини, на северу се угледа и лелујава нит Старе планине. Такође, су тамо врхови бели на својим висинама од преко 2 000 метара.

пролећно сађење

у долини Марице плодно земљиште

Плодна земља, повољна клима и шта треба више да измами људе да се дају у пољоделце. Начичкани су дуж пута који ме доводи у Пазарџик. Нетом после, у сунчану сутон и после 160 превезених км, и у Пловдив. Много интересантан, леп град. Нисам се баш упутио, нити био раније, тако да ми римске ископине изгледају мало чудно. Необично, у најмању руку, помешане са грађевинама из периода после 2. светског рата, оним старијим и посебно новим. Тако да ми све то одаје слику новокомпонованог туризма.

Пловдив

Пловдив

француски пар бициклиста

француски пар бициклиста

У њега се поприлично вешто уклапа и Јоцко, предузетник из Скопља који држи хостел у овом граду. То исто радио је, каже и у Београду и Котору. Овде му посао напредује добро. Између осталих гостију, ту је и један млади француски пар,такође, бициклопутници. Следеће јутро крећу нешто пра мене, а ја их у току дана сустижем. Возим са Александром и Николом, лионцима на путу за Јапан у наставку дана, који поприма сиво и ветровито лице. А таман, кад смо стигли у Харманли и кишовито. Ту се растадошмо, јер мокра авантура ми није била потребна у преосталих ни сат времена тог дана. Један скроман хотелчић, крајпуташ је моје последње коначиште пре границе.

преноћиште у градићу Харманли

преноћиште у градићу Харманли

После кише сунце сија, и управо по таквом дану долазим до Свиленграда, вијугам његовим скромним улицама, утапам последње леве и долазим до древног моста. Да се он видети и са уздигнутог пута, како стамено стоји и вековима пркоси хировитој води и саобраћају са силним генерацијским променама. Из ваката је Мехмед паше Соколовића.

што добијеш на мосту изгубиш на ћуприји

што добијеш на мосту изгубиш на ћуприји

Прелазим ћуприју, али нећу за Грчку, куда води пут са друге стране Марице, већ се враћам на северну страну, на модерну саобраћајницу, која је до Капетан Андрејева (погранично место, постаја), нанизала километарску колону камиона. Неизоставно је било да наиђем и на наше људе. Три возача, мало јача, сатима већ чекају и чекаће, да свој товар камионима регистрација НП повезу даље на исток.

и, наравно, наши људи

колона од пар, више километа

Мени је требало да пређем између оних кућица и преко препрека мање времена, него до њиховог првог, следећег померања у непрегледној колони.

 

 

 

IMG_0863IMG_0866IMG_0868IMG_0874IMG_0877IMG_0883IMG_0896IMG_0903IMG_0956

 

IMG_0904IMG_0909 IMG_0906IMG_0918 IMG_0917IMG_0935 IMG_0933IMG_0951 IMG_0943IMG_0954 IMG_0950IMG_0961 IMG_0959IMG_0973IMG_0989 IMG_0969IMG_1008 IMG_1007IMG_1033 IMG_1019IMG_1039 IMG_1038IMG_1062 IMG_1054IMG_1085 IMG_1070 IMG_1084IMG_1098 IMG_1092 IMG_1097IMG_1107IMG_1109IMG_1113IMG_1114IMG_1123 IMG_1116IMG_1128 IMG_1124IMG_1141IMG_1149IMG_1152IMG_1165IMG_1178IMG_1178IMG_1220IMG_1240IMG_1253IMG_1266IMG_1293IMG_1299IMG_1306IMG_1309IMG_1354 IMG_1353IMG_1366 IMG_1359IMG_1376 IMG_1372IMG_1416 IMG_1391IMG_1428 IMG_1422IMG_1433 IMG_1430IMG_1432 IMG_1431IMG_1451 IMG_1450IMG_1458 IMG_1457IMG_1470 IMG_1463

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: